Op 12 maart samen met onze collega naar Ootmarsum gereden om, op uitnodiging van firma Heisterkamp, deel te nemen aan een wijn/spijs masterclass, mbt vis.
Uitgangspunt was ‘links-om-proeven’ oftewel proeven op smaak in plaats van kennis. De toon werd al gezet bij binnenkomst. Een glas mousserende wijn met daarbij een zalm- en tonijn-amuse. Meningen waren verdeeld over de waarschijnlijke druif van de mousserende wijn. Maar dat we een alcoholvrije prosecco met vis-vervangende-vegan amuses hadden gekregen, dat had niemand geraden!
Het belang van echt proeven ipv direct vertrouwen op ervaring en kennis, werd hiermee dik onderstreept.
Bij de volgende ‘gangen’werden steeds 2 wijnen (blind) geschonken bij 2 bereidingen van vis. Met de bedoeling om mbv de volgende smaakfactoren te gaan proeven wat en vooral waarom iets beter of minder bij elkaar past;
- Mondbeleving (strak-filmend)
- Smaakgehalte (hoeveelheid smaak)
- Complexiteit (veelzijdigheid van de smaak)
- Smaaktype (fris- rijp)
Voor de meeste van de deelnemers een nieuwe manier van proeven terwijl onze (nieuwe) leerlingen dit op school al wel leren!
Boeiend en met veel passie uitgelegd en toegelicht door de sommelier van Heisterkamp.Dit leidde soms tot vermakelijke en leerzame discussies waarin meningen met enthousiasme verdedigd werden. Daardoor bijna tijdtekort aan het eind van de middag..maar de middag uiteindelijk toch heerlijk afgesloten met een heerlijk glas Banyul en prachtige bonbons.
En met een getuigschrift rijker, reden Levi en ik, voldaan weer richting Zwolle.
Groeten Nicole